top of page

Vesker gjennom tidene


Det här blogginnlägget är på norska (bokmål och nynorsk), svensk sammanfattning finns längst ner!


Under en tid har jeg letet og gravd etter informasjon om historiske vesker fra Norge og Sverige. Grunnene til dette er flere. Under utdannelsen prøvde jeg å lete etter tekster om dette, men oppdaget til min frustrasjon at det som finnes er spredt for alle vinder rundt omkring på museum og lokale historielag, og de er også vanskelige å finne.


Med dette begynner jeg å presentere mitt arbeide med å prøve å samle og strukturere all denne informasjonen. Da det er minst informasjon om norske forhold, så kommer jeg i begynnelsen til å konsentrere meg om norske vesker, og jeg kommer til å skrive på nynorsk der det passer best.


Hvorfor gjør jeg det? En av grunnene er at jeg og min mester om en stund skal ta imot en lærling (den første på norsk jord på drøye 50 år!), og jeg ser det som et ypperlig tilfelle til å forberede og forbedre dette materialet. Jeg har også framtidige generasjoner av veske- og porteføljesalmakere i bakhodet, da jeg håper at flere får opp øynene for dette fantastiske faget, og de utrolige kulturskattene som ligger rundt omkring i de to langstrakte landene. Og en ting er sikkert: vi kommer til å trenge flere dyktige håndverker i framtiden!


Først ut ønsker jeg å presentere ei praktskreppe!
Skreppa på bildet kommer fra Telemark, og har initialer samt årstallet 1803, dette er trolig produksjonsdatoen. På lokket har man dekorert læret med et slags blomstermotiv, og trolig har dette blitt gjort med en teknikk som ligner på enten pauting eller gyllenlærteknikk.


Skrepper finner vi på flere steder i landet, og de har flere likhetstrekk, noe jeg kommer til å komme tilbake til senere.


Vesken kan studeres nærmere på denne linken. 

Svensk sammanfattning

Om en liten stund kommer jag och min mästare ta emot en väskmakarlärling från Norge. I samband med detta har jag börjat jobba på att sammanställa och strukturera information om äldre väsktyper i Norge och Sverige.


Den första väskan i projektet är en så kallad "Skreppe" från Telemark i södra Norge, tillverkad i 1803. Skrepperna har en särskilld estetisk uformning. Detta återkommer jag till i ett senare inlägg. Locket har dekorerats med antingen en teknik som kallas pauting, eller en liknande teknik som används när man gör gyllenläder.


Man kan studera väskan närmare via länken ovan.


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page