top of page

Så vårdar du en läderlindning

I den här artikkeln förklarar jag hur du går till väga när du ska vårda en läderlindning. Om det görs på ett professinellt sätt, så håller läderlindningar i många, många tiår. Lindningar behöver, precis som alt annat läder smörjas med läderfett eller läderbalsam. Om man inte gör det så törkar lädret ut, och det kan med tiden spricka och bli fult.

Man kan smörja läderlindningar med både vanlig läderbalsam, såsom Ekols skinn och läderbalsam. Om man vill det kan man även smörja läderlindningar med läderbalsam som kan poleras upp, såsom t.ex. Saphirs Creme Universelle.

Vänligen uppmärksamma att läderlindningar mörknar när man smörjer den.

Gör så här

1) Ha läderbalsam på en bomullstrasa

Se till att läderbalsamen är fintfördelat i bomullstrasan innan du smörjer det på ledstången, annars finns det en risk att läderbalsam fastnar i överlappen på lindningen.

 

2) Stryk läderbalsam på lädret

 

Stryk läderbalsam på lädret. Använd inte cirkulära rörelser som man vanligtvis gör, utan följ läderbandets riktning. Var noga med att smörja balsam även på den sida av stången som inte syns!

 

3) Låt vila

 

Låt lädret vila en liten stund, 15 - 20 minuter är optimalt.

 

5) Polera

 

Ta fram en ny, oanvänd bomullstrasa. Polera upp läderbalsamet genom att stryka bomullstrasan fram och tillbaka över lindningen. Följ läderbandens riktning.

bottom of page