top of page

Konsten att linda läder

Att linda ledstänger och andra stänger är både enklare och svårare än det verkar. Det är en till synes enkel teknik som kräver ganska mycket träning för att få perfekt, och som kräver en hel del tålamod och tid. Men resultatet blir fantatiskt om man gör det på rätt sätt, och det håller i evigheter.


Här är en mycket kort summering av de viktigaste delarna av processen:


Det hela börjar med att man skär till och skärflar (tunnar ner) lädret i bröjan av stången, så att det blir en snygg början och avslutning.


Sedan limmar man stången och remsan.


Man låter limmet torka lagom länge...


Och lindar sedan remsorna på underlaget.


Beroende på hur modig och snabb man är, så kör man 1 - 4 stänger samtidigt. Kör man 4 samtidigt får man inte en sekunds vila.


Att linda ledstänger är bland det absolut roligaste jag gör. Det är dessutom något som jag vet håller i evigheter. Under min utbildning på Hantverksakademin var jag under några dagar på en kontorslokal i Gamla Stan för att tvätta lädermöbler, och i en brandtrappa fanns en läderlindning som gjordes på 1980-talet av Sadelmakarmästrarna. Den var vackrare än en nygjord. Anledningen till detta var att den under över 30 år hade polerats av de som jobbade där utan att de var medvetna om det. Våra händer har fett i sig, och när vi drar händerna nerför en ledstång både tillför vi fett till lädret och polerar upp det. Där kan man snacka om hantverk!Jag lindar ledstänger på beställning i Stockholmsområdet, om du önskar att boka mig eller vill ha en offert, tveka inte med att kontakta och boka en tid via min reparations och lindnigstjänst på denna länken!

Commenti


bottom of page