top of page

Grammofonlådor och LP - lådor

I slutet av inlägget hittar du lite tips till den som ska handla koffertar, e.l. på second hand!


Det är alltid roligt när reparationer berättar en historia! Dessa två föremål tillhör någon som uppskattar grammofoner och LP-skivor. Reparationen bestod i att göra ett nytt handtag till en låda till en portabel grammofon och en transportlåda till LP-skivor.


En ursnygg LP-låda!


Transportlådan till LP-skivorna är mycket välgjord, stommen är en rejäl låda i trä. Efter lite digitalt detektivarbete kom jag fram till att lådan, som har namnet "The 'Boa' case" producerades av Nordiska Kompaniet i Stockholm under 1950-talet. På Digitalt Museum finns en skatt av en artikel där de presenterar en identisk låda som tillhört en matematikprofessor som tydligen var en stor grammofonentusiast! För de intresserade kan jag rekommendera att gå in och läsa artikeln! Länk till artikkeln.



(Innan reparation till vänster, efter reparation till höger)


Jag gjorde några mindre ändringar i utformningen av handtaget. Originalet hade en fyllning bestående av pappersstrimlor. Strimlorna ger handtaget dess speciella form. Jag valde att göra fyllningen med läderremsor i ställe. Då håller handtaget längre och är skönare att hålla i. Papp som fyllnads- och uppstyvningsmaterial, där man kunde använt läder med bättre resultat, är i dag tyvärr snarare regel än undantag. Anledningen är, som så mycket annat i dag, att det är billigare. Jag valde att göra handtaget något smalare, för att få en bra passform med väskan i övrigt.


Efter ytterligare detektivarbete kom jag fram till att grammofonlådan är för en grammofon av från “His master's voice”, modell 102. Det enda kvarlevande av originalhandtaget var en liten rest av läder samt fjäderstålet som utgör kärnan av handtagskonstruktionen. Originalhandtaget har en relativt enkel utformning, med en läderrem som sytts fast runt fjäderstålet. Originalfärgen var blå, men kunden önskade cognacsfärgat läder. Lädret i båda handtag är självklart vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö garveri. Utformningen är så nära originalet man kan komma.



(Innan reparation till vänster, efter reparation till höger)


Några tips du kan ta med dig från inlägget om du ska på secondhandshopping, och är på utkik efter t.ex. koffertar, e.l.:


  • Kolla efter sprickor eller revor i narven (hudsidan), särskilt i närheten av fästena. Missfärgning, ärrbildning, e.l. betyder ingenting för hållbarheten, men revor och sprickor ska man styra undan!

  • Kontrollera att handtaget är konstruerat korrekt efter handtagsfästerna. Man ska inte kunna rucka fram och tillbaka på handtaget i fästet, det ökar slitaget och förkortar livslängden på handtaget.

  • Om handtaget är ordentligt gammalt finns det en risk att lädret eller sömmarna har torkat fullständigt ut. Böj lite försiktigt på handtaget. Hörs snäpp eller klickljud får du belaga dig på att få handtaget lagat!


Om du behöver reparera ett vintage eller secondhandfynd ät du varmt välkommen att ta kontakt.


bottom of page