top of page

Grammofonlådor och LP - lådor

I slutet av inlägget hittar du lite tips till den som ska handla koffertar, e.l. på second hand!


Det är alltid roligt när reparationer berättar en historia! Dessa två föremål tillhör någon som uppskattar grammofoner och LP-skivor. Reparationen bestod i att göra ett nytt handtag till en låda till en portabel grammofon och en transportlåda till LP-skivor.


En ursnygg LP-låda!


Transportlådan till LP-skivorna är mycket välgjord, stommen är en rejäl låda i trä. Efter lite digitalt detektivarbete kom jag fram till att lådan, som har namnet "The 'Boa' case" producerades av Nordiska Kompaniet i Stockholm under 1950-talet. På Digitalt Museum finns en skatt av en artikel där de presenterar en identisk låda som tillhört en matematikprofessor som tydligen var en stor grammofonentusiast! För de intresserade kan jag rekommendera att gå in och läsa artikeln! Länk till artikkeln.(Innan reparation till vänster, efter reparation till höger)


Jag gjorde några mindre ändringar i utformningen av handtaget. Originalet hade en fyllning bestående av pappersstrimlor. Strimlorna ger handtaget dess speciella form. Jag valde att göra fyllningen med läderremsor i ställe. Då håller handtaget längre och är skönare att hålla i. Papp som fyllnads- och uppstyvningsmaterial, där man kunde använt läder med bättre resultat, är i dag tyvärr snarare regel än undantag. Anledningen är, som så mycket annat i dag, att det är billigare. Jag valde att göra handtaget något smalare, för att få en bra passform med väskan i övrigt.