top of page

Lidukupp

Uppdaterat: 22 dec. 2020

Nynorsk/bokmål lengre ned!Det här är en tolkning av en Lidokupp från Sollerön i Dalarna, som jag gjorde under min lärlingstid.Det finns åtminstone två benämningar för olika väskor förknippat med fäbods-systemet i Dalarna. Dessa är den enklare “Sletjeväska” samt den finare “Lidukupp” (ord från östra dalarna) eller “Gälkoppa” (ord från västra Dalarna). Jag kommer tillbaka till vad en Sletjeväska är senare, men detta är troligen en Lidukupp.


Ordet Lidukupp är sammansatt av två orddelar av dalmål - “Lidu” som betyder tid, samt “kupp” som betyder väska/behållare. Det är med andra ord en väska där man har saker man kan syssla med om man har tid över. I detta fall var det handarbete, därav är en Lidukupp en handarbetsväska som dalkullorna bar där de hadde sitt handarbete! Så här ser originalet ut:


Länk till Digitalt museum


Väskan är gjord i Tärnsjös vegetabilgarvade sida, ca. 2 mm. Den är vändsydd, och i sömmen har jag lagt in en kjeder. Tråden som används är Tigertråd, men i dag hade jag valt lintråd. Axelremmen har jag vävt med en samisk bandgrind och "skyttel" från Stoor-Stålka.