top of page

Jordmorveske

Jordmorveska er en type veske som hadde sin storhetstid på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, da fødsel fortsatt for det meste skjedde hjemme. De som hadde råd kunne få hjelp av jordmødre før, under og etter fødselen. Disse reiste i stor grad rundt, og dermed oppsto behovet for en solid veske å ha alle verktøyene som trengs for en sikker fødsel. De jordmorveskene jeg har sett har vært veldig store, i alle fall sammenlignet med legenes veske, som ellers ligner på jordmorveska i utformingen.

Nå tilfeldigvis er jeg gift med en nyutdannet jordmor, og det føltes veldig passende å lage en jordmorveske som en eksamensgave til henne. Minjordmorveske er i stor grad basert på denne jordmorveska, men jeg har tatt meg noen kunstneriske friheter. Vanligvis er læret i jordmorvesker såkalt "pisknarvslær", som er læret av litt dårligere kvalitet og med et trykt mønster på narven. Er man Stockholmer kjenner man nok til lærtypen fra såkalte "bandyvesker".


Jeg valgte likevel å lage vesken i mer robust og holdbart vegetabilsk garvet skinn fra Tärnsjö garveri. Skinnet er 2,2 mm tykt, noe som er mye tykkere enn skinnet i andre jordmorvesker. Håndtaket er gjenbrukt. Jeg valgte å lakkere det rødt og sy handtaket og lappen på forsiden med matchende rød Lin Cable-tråd fra Maison Sajou. Jeg valgte å lage fôret grønt, som er en komplementær farge til byglen (i alle fall i den tradisjonelle RYB-modellen). Alt er selvfølgelig håndlaget, det eneste jeg har sydd på maskin er fôret.


Comentarios


bottom of page