Barnmorskeväska

Barnmorskeväskan är en väsktyp som hade sin storhetstid under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, när barnafödande fortfarande till största del var någonting som skedde i hemmet. De som hade råd kunde få hjälp av barnmorskor innan, under och efter förlossningen. Dessa reste till stor del runt. Därav uppstod behovet av en rejäl väska att ha alla de verktyg som behövdes för en säker förlossning. De barnmorskeväskor jag har sett har varit väldigt stora, i alla fall om man jämför med doktorsväskan, som annars är lik barnmorskeväskan i sin utformning.

Nu råkar jag vara gift med nyexaminerad barnmorska, och det kändes väldigt passande att tillverka en barnmorskeväska som examensgåva till henne. Min barnmorskeväska är till stor del baserad på den här barnmorskeväskan, men jag har tagit mig en del konstnärliga friheter. Vanligtvis är lädret i barnmorskeväskor så kallat “pisknarvsläder”, vilket är läder av lite sämre kvalitet och med ett tryckt mönster på narven. Är man stockholmare känner man nog till lädertypen från så kallade “bandyväskor”.


Jag valde dock att göra väskan i mer robust och hållbart vegetabilgarvat läder från Tärnsjö garveri. Lädret är 2,2 mm tjockt, vilket är betydligt tjockare än lädret i andra barnmorskeväskor. Bygeln är återanvänd. Jag valde att lacka den röd och sy handtaget och lappen på framsidan med matchande röd Lin Cable-tråd från Maison Sajou. Jag valde att göra fodret grönt vilket är bygelns komplementfärg (i alla fall i traditionell RYB-modell). Allt är förstås handgjort, det enda jag sytt på maskin är fodret.64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kurs!