Att ta hand om gamla läderfåtöljer är en delikat konst, om man låter fåtöljerna stå utan att ta hand om de så kan det uppstå skador som är dyra att åtgärda. Nyligen lagade jag två läderfåtöljer av typen "Admiralen", och jag tänker att ta tillfället i akt och tipsa dig som nyligen köpt en vintagemöbel i läder om hur du bäst sköter om den. När fåtöljerna kom in såg de så här ut:
Stolarna hadde skänkts från en granne, som hadde ställt undan möblarna och glömt bort de. Stolarna visar ett ganska klassiskt slitagemönster, och detta är även någonting man kan kolla efter om man vill köpa liknande stolar.
Sömnadsslitage
Trådarna på den här typen vintagestolar är ofta i ganska dårlig författning. Vissa områden är större "problemområden" än andra, och kan berätta en hel del om stolens hälsa i övrigt.
Slitaget är naturligt nog störst där kroppen nöter mot tråden.
Kom även i håg att kolla båda sidor av sömmen. I bland kan det vara så att framsidan av sömmen ser fin ut, och baksidan är helt bortnött, som detta:
Torrhet
Man kan testa hur torrt lädret är genom att se på och ta på lädret. I detta fallet var det ganska tydligt att den ena stolen var torrare än den andra, och detta syntes tydligt, då färgen hadde famlat betydligt. Detta sker när narven (hudsidan) ruggas upp och börjar nötas bort.
Man kan även föra handen fram och tillbaka över lädret. Väl smort läder på liknande läderfåtöljer ska kännas fast och lite fett. Är lädret torrt känns det som att dra handen över ett papper.
Här har lädret blivit blekt och torrt.
Är det riktigt torrt bildas det sprickor på narven, har man riktigt otur syns inte detta förän man smort lädret. Sprickor kan man tyvärr inte laga, utan då får man byta ut lädret. Lite sprickor kan man leva med, men blir de för många spelar det in på lädrets styrka (lädrets slittålighet sitter till 95% i hudsidan/narven!)
Smörj läderfåtöljerna med jämna mellanrum, ca. 2 gånger om året med läderfett av hög kvalitet, t.ex. Ekols skinn och läderbalsam eller Saphir Creme Universelle. Kom ihåg att applicera läderfettet med cirkulära rörelser, och testa alltid att smörja fåtöljen på ett ställe som inte syns, så du ser hur lädret reagerar. Kom ihåg att läder mörknar när man smörjer det.
Här har lädret varit så torrt sprickor har bildats.
Uttänjd sitts
Är stolen riktigt välanvänd, kan det hända att själva sittsen är nersutten. Detta händer för att den här stolstypen inte använder linförstärkningar på undersidan av lädret. Om sittsen är nersutten spelar det egentligen ingen större roll rent lädertekniskt, men estetiskt vill man se köttsidan på lädret under stolen.
Exempel på uttänjd sitts
Fuktmärken, spill, etc.
I bland har man otur och spiller någonting på lädret. Beroende på vad det är, så lämnar detta märken i lädret. Låter man det sitta utan att åtgärda det, så kommer det bli märken i lädret. De här märkerna kan man inte tvätta bort eller få bort på andra sätt! Smörjer man lädret kommer lädret att bli mörkare, och fläckarna kan försvinna in i omgivningen. Vissa tycker detta är fint, och att det ger en fin patinering i lädret. Här är ett rätt typiskt fall:
Armstödsfästen
På Admiralstolarna fästs armstöden i karmen med jättestora "nyckelringar". Det är bra då man lätt kan ta av armstödet om man behöver laga det, men kanterna på ringarna är rätt vassa, och ringen tvingar siderna på lädret innåt. Detta leder till mycket slitage på kanten av armstödet i fronten, risken för detta öker ju torrare stolen är. Kolla därför efter sprickor och revor där "nyckelringen" skavar mot lädret.
Här är resultatet efter renoveringen:
Commentaires