top of page

"Admiralen"

Att ta hand om gamla läderfåtöljer är en delikat konst, om man låter fåtöljerna stå utan att ta hand om de så kan det uppstå skador som är dyra att åtgärda. Nyligen lagade jag två läderfåtöljer av typen "Admiralen", och jag tänker att ta tillfället i akt och tipsa dig som nyligen köpt en vintagemöbel i läder om hur du bäst sköter om den. När fåtöljerna kom in såg de så här ut:


Stolarna hadde skänkts från en granne, som hadde ställt undan möblarna och glömt bort de. Stolarna visar ett ganska klassiskt slitagemönster, och detta är även någonting man kan kolla efter om man vill köpa liknande stolar.


Sömnadsslitage

Trådarna på den här typen vintagestolar är ofta i ganska dårlig författning. Vissa områden är större "problemområden" än andra, och kan berätta en hel del om stolens hälsa i övrigt.

Slitaget är naturligt nog störst där kroppen nöter mot tråden.


Kom även i håg att kolla båda sidor av sömmen. I bland kan det vara så att framsidan av sömmen ser fin ut, och baksidan är helt bortnött, som detta:

Torrhet

Man kan testa hur torrt lädret är genom att se på och ta på lädret. I detta fallet var det ganska tydligt att den ena stolen var torrare än den andra, och detta syntes tydligt, då färgen hadde famlat betydligt. Detta sker när narven (hudsidan) ruggas upp och börjar nötas bort.