top of page

Gott nyttår

Det har varit en händelserik julhelg! Jag var hos mina föräldrar som bor utanför Tromsø i norra Norge, där ännu fler ting efter min farfar (som var garvare) dykt upp. Först ut var en rad spännande texter om garveri och läderarbete, och sedan fick jag några skrapknivar som han använt under sin tid på Næsvold Garveri i Tromsø. Knivarna har legat oanvända hos någon utanför familjen, och är i behov av lite renoveringsarbete och slipning, men texterna var i fint skick! I textsamlingen fanns en handbok för skomakare, en dansk grundbok i garvning, och en svensk text om kemikalielära.


Sedan fanns en originalkopia av kompendiet ”Fiskeskinnsgarving” som skrevs av läderkonstnären Solveig Ovanger, och där Oddmar står som ”traditionsbärare”.


Den sista, och i mina ögon mest spännande texten, heter ”Hjemmegarving rundt i bygdene”, och denna text skrev Oddmar 1992. Texten handlar om hur “vanligt” folk på landsbygden i norra Norge gick till väga när de garvade skinn till “komager”. Komager är norska för det som på nordsamiska heter gámmagat, och som på svenska heter näbbstövlar. Jag kommer, när tiden tillåter, att sammanfatta denna text i ett senare blogginlägg, för detta är riktigt spännande läsning!bottom of page