top of page

Vintagedrottningen

Ett intervju med vintageentusiast Linda Larsson-Levin

Linda Larsson-Levin i sin lägenhet med sina vintagefynd

Lägenheten

När man kliver in i Linda Larsson-Levins lägenhet slås man direkt av hennes intresse för interiör och vintageprylar. Smakfulla teakmöbler och tidlösa inredningsdetaljer som t.ex. träapan av Kay Bojesen fyller lägenheten, och hennes garderob innehåller snygga väskor och kläder - många av dem är otroliga second hand-fynd från olika loppisar runt omkring i Sverige.

​

Hennes förmåga att se stil och kvalitet och att ta hand om dessa skatter från förr slutar aldrig att imponera. Hon har, precis som jag, fokus på att vi måste börja tänka mer cirkulärt i vår konsumtion, och att vi måste ha duktiga hantverkare som förstår värdet av att ta hand om saker på ett bra sätt.

En snygg portfölj som hittats på second hand

En ursnygg läderportfölj

Jag frågar Linda hur det kommer sig att hon började intressera sig för vintage och second hand.

Jag tror det hela började när jag var liten. Vi brukade gå på loppisar som familjeaktivitet. Pappas stora grej var att göra fynd. Han var inte intresserad av att hitta specifika saker, utan för honom handlade det om att få riktigt bra priser, och skryta om det inför släkt och vänner. Jag kommer även ihåg att det en gång om året var en kombinerad loppis och auktion nära där jag kommer ifrån. Det blev som en happening där man träffade hela släkten.

​

Jag gjorde ju en tonårsrevolt, och älskade IKEA, men det varade inte så länge. Det var ju perfekt att handla second hand när man flyttade hemifrån och blev student. Sedan tror jag nog att man utvecklade en slags kvalitetskänsla med åren. Att jag hamnade på 50-60-tal handlar kanske om farmor och farfars hus som de renoverade på 50-talet. Jag gillade att hitta saker som påminde om det. Det fanns ju en helt annan kvalitetskänsla på 50-60-talet, då man gjorde saker som skulle hålla, vilket ju gör att mycket av det som finns kvar efter den tiden i dag är i så otroligt bra skick.

Har du något favoritfynd i läder?

Ja vänta här så kan jag visa dig! (Linda försvinner in i garderoben ett tag och kommer ut med en famnfull väskor. Hon plockar fram den första av dem, en jättesnygg weekendväska i brunt läder.)

​

Jag såg den här på loppis för 150 kronor, men tänkte “men vad ska jag ha den till, jag behöver väl ingen sån här väska?” Men det kändes för bra för att låta bli. Den invigdes på riktigt på en roadtrip genom Europa sommaren 2019. Den fick följa med genom 14 länder på tre veckor, och det enda som inte pallade trycket var dragkedjan (Linda visar fram den trasiga dragkedjan på den annars hela väskan.) Den håller ju ihop väldigt bra. Min bonusdotter blev lite kär i väskan, och önskade sig en liknande i julklapp. Det är ju det som är grejen med loppisar, man kan ju hitta fantastiskt fina skinnväskor till ett väldigt bra pris. Då kan man ju även lägga lite pengar på att ta hand om väskan!

​

En weekendväska som fyndats på seconhand

Om du tycker det är ok så kan jag prata om väskan som ett gott exempel för second hand-handlare, och laga den för att visa hur enkelt man kan lyfta den lite och ge den ett lite längre liv?

Hemskt gärna!

Närbild på trasig blixtlås innan reparation

Som du säger och upplever är ofta det som först går sönder på läderväskor av hög kvalitet blixtlås, tryckknappar eller liknande. Läder är ju fantastiskt på det sättet, för det är ju väldigt starkt, och så länge narven (hudsidan) är intakt, kan det hålla i många år. Den skulle ha gott av att smörjas lite, dock jag ser att den är lite torr…

Haha, ja, jag vet, och den fick ju stå ut med mycket på resan, den fick leva ett hårt liv. Handtagen har ju också varit med om en del, så man kan se att de börjar bli trötta.

Ja, de behöver nog också lagas!

Det är ju det med loppisar, man kan ju hitta fantastiskt fina skinnväskor till ett väldigt bra pris. Då kan man ju även lägga lite på att ta hand om väskan!

Annars har du ju gjort ett jättefynd här - massa bra läder som verkar vara av ganska bra kvalitet, fin design och relativt få fel. Hade man köpt en liknande ny hade man fått ge ett antal tusenlappar. Jag hoppas att din bonusdotter fick en lika fin - läder blir ju bara snyggare och charmigare med tiden. Den patina man får på läder är helt oslagbar. Dessutom vet du ju att du har en kvalitetsväska här - den har trots allt överlevt många år innan du köpte den, och sedan en tuff tur genom Europa! Men i alla fall - jag kan laga blixtlåset och handtagen, så håller väskan längre! Det är (för en hantverkare som vet vad hen gör) två relativt enkla lagningar som inte kommer kosta skjortan, och du kommer fortfarande ha en väska som är mycket billigare än att köpa ny!

Så bra! Det ligger ju också ett annat loppisfynd nere i väskan där som jag är rätt nöjd med, den får du gärna kolla närmare på, för den är jag nyfiken på. Den har en ganska konstig form, man undrar ju vad man haft i den. Jag tycker den är jättecharmig, sen har den ju ett sammetslent läder, vet du var det kommer från? (Jag studerar väskan lite närmare och blir ganska förundrad över det jag ser.)

Väska med renskinn och vävt tyg

Den mystiska väskan...

Ja, alltså den här var speciell! Jag är rätt så säker på att det här är renskinn...

Nähä!

Jovisst ser du! Men jag kan ta den med till verkstaden och undersöka saken närmare, om du vill?

Gärna! 

 

(Efter intervjun kommer jag presentera mitt arbete med weekendväskorna och mina undersökningar av den mindre väskan - är det renskinn eller inte?)

Flätad väska.jpg

Väska i flätad läder - en av Lindas favoriter!

Vintage plånbok

En snygg och liten väska

Nu under Coronan, hur enkelt är det att gå på second hand?

Jo men de flesta second hand-butikerna försöker nog så gott det går att jobba med restriktionerna. För någon helg sen så var jag på en second hand ute i Södertälje med en kompis, och det kändes helt ok ur smittskyddsperspektiv. Men vill man inte besöka fysiska loppisar så är det en otrolig boom på nätauktioner just nu. Tradera, Blocket, Marketplace. Jag tycker även det ger en annan rolig dimension, i och med att om man åker och hämtar sitt fynd så får man kanske se en stadsdel man inte varit i förut och träffa nya människor, man hinner prata lite. Det är ju en rolig bonus med second hand-shopping - det blir som ett minne, och man knyter an till föremål på ett helt annat sätt än när man köper något nytt i en stor butik.

​

Om jag har köpt en ny väska i halvdålig kvalitet, och den går sönder, då blir jag mest irriterad och gömmer undan den eller gör mig av med den. Men om det är en finare och äldre väska som håller ett tag till, och som man vet har en historia och tanke bakom, då vill man ju inte vara den som bryter den linjen, utan då vill man ju att den ska kunna fortsätta älskas.

Semsket og vaanlig.jpg

En söt väska i kombinerad mocka och "vanligt" läder

Flätning.jpg

Snygg kombinationsväska

Har du nån second hand-butik som du tycker är extra bra?

Det beror ju på vad man är ute efter. Vill man göra det enkelt för sig finns det ju förstås fina vintagebutiker på Södermalm. Utanför stan och ute i landet finns det många bra loppisar och trevliga second hand-butiker som dessutom ofta har mysiga caféer, med lagom kunnig och hjälpsam personal, och där kan man ju verkligen hitta guldkorn. Den stora weekendväskan hittade jag t.ex. på en sån. Om man tycker det är roligt med jakten, så är det ju perfekt med t.ex. Pingstkyrkans, och Erikshjälpens second hand-butiker. Är du på jakt efter en specifik typ av väska så passar det kanske bättre att gå till lite finare vintagebutiker.

Jag har ju stött på en del som fått upp ögonen för så kallade skandinaviska klassiker, har du någon tips på någon som är duktig på det?

Ja, du har ju till exempel Modernisten, Schalling, eller Sjöströms antik som har jättebra fingertoppskänsla för sådant. Fyndar man designklassiker eller andra fina kvalitetsmöbler begagnat så tycker jag man kan tänka att de är värda att lägga lite pengar på att renovera. Har du lagt t.ex. 500 kronor på en nött läderfåtölj, och du spenderar 2000 kronor på att laga den, så är det ju ändå billigare och bättre för miljön än att köpa en ny på ett möbelvaruhus!

Tack för intervjun, så ses vi när lagningarna är klara!

Reparationen och mysterieväskan

Blixtlåset var som sagt i intervjun trasigt, och bortom räddning. Både tyget och löparen hade gett upp, och den enda lösningen var att byta ut dragkedjan med en ny. Jag sprättade upp sömmen som höll fast dragkedjan, klippte till en ny dragkedja i rätt längd, satte dit löpare och dragkedjestopp och sydde fast den. Det är vanligt att man använder befintliga hål när man gör lagningar. Jag upptäckte att den befintliga sömmen var extremt ojämn, och bestämde mig för att använda en tråd som ligger närmare väskans originalfärg, så att ojämnheterna inte sticker ut. 

​

Handtagen var så nednötta att lädret börjat gå sönder. Jag skar av lädret, sparade repet inuti handtaget, och sydde nytt läder i passande färg runt repet. Sömmen ligger, på professionellt vis, på insidan av handtagen, så att man slipper ha kanten liggandes mot handen.

 

Jag smorde alla väskor med Saphirs Creme universelle. Som vanligt blir lädret mörkare när man smörjer det (särskilt om det var ett tag sedan man smorde det sist), men vill man att lädret ska hålla är man tyvärr tvungen att göra det.

​

Så här såg det ut före och efter:

Weekendväskan innan lagning

Weekendväskan innan lagning

Blixtlåset innan lagning

Blixtlås innan lagning

Weekendväskan efter lagning

Weekendväskan efter lagning och smorning

Blixtlåset efter lagning

Blixtlåset efter lagning

Mysterieväskan
Den mystiska väskan i renskinn och vävt tyg

Efter lite undersökningar kan jag med 100 % säkerhet säga att det är renskinn på väskan. Det kan man se på narvbilden, ärrbild och känslan (har man jobbat mycket med renskinn känner man snabbt igen det). Med tanke på hur snabbt lädret reagerade på smörjningen, så är jag även ganska säker på att lädret är vegetabiliskt garvat. Handtagen på väskan är handflätade med fyra läderremmar, troligen är lädret det samma som det övriga lädret, alltså renskinn. 

​

Väskan har sytts ihop på ett (med industriella ögon) ovanligt sätt. Tekniken kallas sticksöm, och innebär att man syr med en skärande skinnål, och den ger en säregen, vacker (tycker jag) sömnadsbild.

​

Vem som gjort väskan har jag ingen aning om, men att någon lagt ner mycket kärlek, tid och energi i den är bortom all tvekan, och Linda har gjort ett fantastiskt fynd!

​

 

Foto, text, intervju, och sammanställning

​

Väsksadelmakare Roar Sörli, Instagram: @salmaker.sorli

bottom of page